Logarytmy
Ala: Skala Richtera (S R) służy do określania siły trzęsienia ziemi. Powstaje w oparciu o pomiary
fali
sejsmicznej rejestrowane przez sejsmografy. Skala ta opisana jest wzorem S R(A)=log A, gdzie A
jest maksymalną amplitudą fali sejsmicznej mierzoną w mikronach. Wzrost wartości S R o
jednostkę
jest wynikiem:
a) wzrostu amplitudy A o log 10
b) wzrost amplitudy A o 10
c) dwukrotnego wzrostu amplitudy A
d) dziesięciokrotnego wzrostu amplitudy A
Proszę o pomoc
19 paź 15:12
Ala: Prosze może ktos umie to wytłumaczyć
19 paź 15:19
Adamm: logA+1=logA+log10=logA*10=R(A*10)
19 paź 15:24
Ala: czyli odpowiedz D?
19 paź 15:25
Adamm: tak
19 paź 15:25
Ala: Dziękuje bardzo. i tylko ta odpowiedz czy odpowiedz a również?
19 paź 15:28
Adamm: tylko d
19 paź 15:29