Proszę o jakiś pomysł, pomoc. Wskazówki zegara tworzą kąt prosty o godzinie trze
Ania001: Mam takie zadanie:
Wskazówki zegara tworzą kąt prosty o godzinie trzeciej. Po ilu minutach znowu będą tworzyć kąt
prosty?
jak to obliczyć proszę o pomoc. Nie mam żadnych pomysłów.
9 sty 22:01
Ania001: ma ktoś pomysł?
10 sty 12:42
ela_inowrocław: tak mam pomysł
10 sty 12:45
ela_inowrocław: Patrz

godzina 3 ma kąt prosty 90 stopni
następna godzina gdzie wskazówki mają kąt prosty to godzina 9
czyli od godziny 3 do 9 −masz 6 godzin
1 godzina − 60 minut
6 godzin − 60 minut * 6 ( bo 6 godzin) =360 minut
odp.wskazówki zegara będą tworzyć kąt prosty o godzinie 9 − po 6 godzinach , oraz po 360
minutach ^^ rozumiesz?
10 sty 12:49
Ania001: tak, a nie będzie tworzyć również kąta prostego o godzinie ok. 3. 35 ?
10 sty 12:52
Bogdan:
O 3.35 nie, ale blisko tej godziny tak
10 sty 12:54
Ania001: a jakby to obliczyć?
10 sty 12:55
Bogdan:

Duża wskazówka wykonuje drogę 360
o przez 60 minut, a więc jej prędkość wynosi 6
o / 1 min.
| | 1 | |
Mała wskazówka wykonuje drogę |
| *360o przez 60 minut, a więc jej prędkość wynosi |
| | 12 | |
0,5
o / 1 min.
Duża wskazówka z położenia A do położenia B wykonała drogę α
o w czasie t minut,, mała w tym
samym czasie przeszła drogę β
o.
α
o = 6t i β = 0,5t
α
o − (90
o + β
o) = 90
o ⇒ α
o − β
o = 180
o ⇒ 6
ot − 0,5
ot = 180
o [t w minutach]
| | 8 | |
5,5t = 180 ⇒ t = 32,(72) [min]. = 32 |
| [min] |
| | 11 | |
| | 8 | |
Jest godzina 3 minut 32 |
| |
| | 11 | |
10 sty 13:17
kwiatek: dziękuję bardzo za rozwiązanie
10 sty 13:24
kwiatek: ja też tego potrzebowałam
10 sty 13:24
Ania001: ja w swoim imieniu również dziękuję
10 sty 13:28
Bogdan:
10 sty 13:29