Rozwiązać równanie logarytmiczne
logarytmysatrudne: 2log3x−1+1=6logx3
19 paź 15:07
Tadeusz:
rozumiem, że tam masz log3x−1 a nie log3(x−1)
19 paź 15:27
logarytmysatrudne: tak log3x−1
19 paź 15:29
Jerzy:
1) x > 0
2) log
3x = t i t ≠ 1
19 paź 15:30
Adamm: założenia, x>0, x≠1, log
3x−1≠0
| | 1 | |
logx3= |
| , podstaw r=log3x |
| | log3x | |
19 paź 15:31
Tadeusz:
Założenia... a potem
| 2+log3x−1 | | log3x+1 | | 6 | |
| =6logx3 ⇒ |
| = |
| itd |
| log3x−1 | | log3x−1 | | log3x | |
19 paź 15:32
Jerzy:
| | 2 | | 6 | |
Poprawka: |
| + 1 = |
| |
| | t − 1 | | t | |
19 paź 15:35
logarytmysatrudne: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć kiedy się podstawia t? Bo nie rozumiem tegp mechanizmu
19 paź 15:37
Jerzy:
Dla prostoty zapisu
| | t + 1 | | 6 | |
15:32 zapisujesz tak: |
| = |
| |
| | t − 1 | | t | |
19 paź 15:39
logarytmysatrudne: Chodziło mi bardziej o ogólne zasady. Bo myślałem, że tylko wtedy kiedy są kwadraty.
19 paź 15:44
Adamm: zaufaj mi, jak wymnożysz to będziesz miał swoje kwadraty
19 paź 15:45
Jerzy:
Też ... np: 2log32x + 6log3x − 2 = 0 ( 2t2 + 6t − 2 = 0)
19 paź 15:46