liczba e
Monia: czy (1+ 1n+1)n+1 to liczba e?
19 paź 15:06
Leszek: Tak wystarczy wykonac podstawienie k = n+1
19 paź 15:11
Ala: Boże dziękuje faktycznie
19 paź 15:13
Leszek: W podobny sposob
| | 1 | |
lim (1+ |
| )2n+4=e2 dla n→∞ |
| | n+2 | |
19 paź 15:14
Leszek: W podobny sposob
| | 1 | |
lim (1+ |
| )2n+4=e2 dla n→∞ |
| | n+2 | |
19 paź 15:15
Ola: zresztą wzór mówi ze to co pod kreską to ma byc w pierwiastku
19 paź 15:15
PW: Monia, na pytanie
| | 1 | |
− Czy (1 + |
| )n+1 to liczba e? |
| | n+1 | |
odpowiedź brzmi:
−
Nie, to jej przybliżenie (im większa n, tym lepsze).
19 paź 16:05
Leszek: OK, PW
Masz racje i dlatego napisalem lim
19 paź 16:09
PW:
19 paź 16:11
Mariusz:
Tak tutaj PW ma rację , dopiero granica tego wynosi e
20 paź 14:19