Zadanie z wielomianów
gielczunator: Dzień dobry, mam problem z następującym zadaniem:
Pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3 + mx2 + nx + 2p−8 jest liczba −2. Wyznacz wartości m,n,p
wiedząc, że liczby 1, m, n, p tworzą ciąg geometryczny.
Wydawało mi się, że doprowadziłem całość do jednej niewiadomej "n", ale chyba jednak
nieprawidłowo, poza tym i tak nie wiedziałem co dalej.
Proszę o pomoc
19 paź 15:04
Tadeusz:
Skoro −2 jest pierwiastkiem to
W(−2)=0
−8+4m−2n+2p−8=0 ⇒ 2m−n+p=8
a z właściwości kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego kolejne dwa równania
n=m
2
pm=n
2
trzy równania ... trzy niewiadome
19 paź 15:17
gielczunator: wielkie dzięki, wyszło!
19 paź 15:49
Tadeusz:

duży rośnij
19 paź 15:52