matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
szarlotka:
Oblicz granice ciągów;
(−1)
n
c
n
=
n
√
+ 2n (calosc pod pierwiastkem)
n
[n
√
2
]
d
n
=
[n
√
3
]
1
2
n
e
n
= n(
+
+...+
)
n
2
+1
n
2
+2
n
2
+n
[
√
2
n]
g
n
=
n
h
n
= log
n+1
(n
2
+ 1)
1
a
n
= (1 +
)
3n
n+2
19 paź 14:45
Janek191:
(−1)
n
c
n
=
n
√
(
+ 2 n)
n
−1
1
a
n
=
n
√
(
+ 2n) b
n
=
n
√
(
+ 2n)
n
n
więc a
n
≤ c
n
≤ b
n
i lim a
n
= 1 i lim b
n
= 1 n→
∞
n→
∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach lim c
n
= 1 n→
∞
19 paź 17:07