Rozwiązać równanie logarytmiczne
logarytmysatrudne: Hej proszę Was o pomoc bo sam próbowałem wszystkiego i nie daję rady.
(log3x)2=12log3x
19 paź 14:24
Jerzy:
Założenie: x > 0
t = log
3x
a teraz ?
19 paź 14:27
Omikron: Przenieś wszystko na lewą stronę, wyrzuć przed nawias log3x
19 paź 14:28
logarytmysatrudne: tak robiłęm, tylko, że wg ksiazke odp to x=1, x=√3
19 paź 14:30
Jerzy:
log
3x = 0 ⇔ x = 3
0 = 1
| | 1 | |
log3x = |
| ⇔ x = 31/2 = √3 |
| | 2 | |
19 paź 14:32
logarytmysatrudne: zapomniałem podstawić XD dzięki chłopaki!
19 paź 14:33