rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia wielomian:
ella: rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia wielomian:
W(x)=(x2−8x+16)−(4x2+4x+1)
dalej zrobiłam tak:
(x−4)2−(2x+1)2
co dalej mogę zrobić?
19 paź 14:19
mag: funkcja kwadratowa nie jest wielomianem drugiego stopnia?
19 paź 14:24
mag: (x−4)(x−4)−(2x+1)(2x+1) chyba tyle
19 paź 14:26
Tadeusz:
"otwórz" te nawiasy ... uporządkuj ... delta ... i do iloczynowej
19 paź 14:26
Tadeusz:
trole opanowały forum
19 paź 14:29
ella: wyjdzie (x−1)(x+5)?
19 paź 14:33
Jędruś: (x−4)2−(2x+1)2 = i najprościej z różnicy kwadratów:
= (x−4 + 2x+1)(x−4 − 2x−1) = (3x−3)(−x −5) = −3(x−1)(x+5)
19 paź 14:39
ella: no oki, a takie coś?
−3x3−4x2+12x+6
19 paź 14:39
mgr Jerzy: 33 =9 , a że tam jest − to −9 reszta podobnie
19 paź 14:41
Jędruś: I co wy na to?
19 paź 14:46
ella: he? od kiedy33=9 ?
19 paź 14:47
Omikron: Uwaga, mgr Jerzy to troll! Dla oszczędzenia sobie nerwów i czasu zalecam całkowite ignorowanie
jego wypowiedzi, a w końcu znudzi się i pójdzie sobie.
19 paź 14:49
ella: to pomozcie z tym proszę: −3x3−4x2+12x+6
19 paź 15:04