natalia: POMÓŻCIE...Prostokat ABCD obracajac sie wokól boku AB zakresli walec w1. Ten sam
prostokat obracajac sie wokól boku AD zakreslil walec w2. Otrzymane walce maja równe
pola powierzchni całkowitych. Wykaz ze prostokat ABCD jest kwadratem.
5 lis 15:29
życzliwa: oznaczmy boki prostokąta ABCD jako a=IADI, b=IABI
Pw1=πb2+2πba
Pw2=πa2+2πab
Pw1=Pw2
πb2+2πba=πa2+2πab
podzielmy przez π, redukuje nam się też 2πab
zostaje a2=b2
czyli a=b
czyli prostokąt jest kwadratem
5 lis 17:54
Matuh:
23 mar 12:36