granice niewlasciwe asymptoty
mag: hejka czy dobrze to zrobiłem?
| | x−3 | |
f(x) = |
| x−3=/=0 x=/=3 x2=9 x=−3 u x=3 |
| | x2−9 | |
| | x−3 | | −6 | |
limx−>−3− = |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | x2−9 | | 0+ | |
| | x−3 | | −6 | |
limx−>−3+ = |
| = [ |
| ] = ∞ |
| | x2−9 | | 0− | |
odp. asymptota = −3
i na sprawdzianie to bym miał już max. pkt czy muszę jeszcze coś napisać?
19 paź 10:20
Omikron: Granice w x=3 też wypadałoby policzyć
19 paź 10:29
mag: Ale w odpowiedziach jest −3, 3 odrzuciłem, bo by w liczniku 0 wyszlo, a nie może chyba
19 paź 10:32
Omikron: | | 0 | |
Wychodzi [ |
| ], jest to wyrażenie nieoznaczone, więc musisz jakoś przekształcić funkcję. |
| | 0 | |
Nie możesz tego po prostu zostawić.
19 paź 10:51
mag: dzieki faktyczie tak jest
19 paź 10:53
mag: jak przekształcę funkcje to wychodzi 1/6 i to ma tak po prostu być?
19 paź 11:20