;)
pozdrawiam serdecznie8: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 24 cm
a kat miedzy krawędzią boczna i wysokością ostrosłupa jest równy 30 stopni.
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
19 paź 08:38
pozdrawiam serdecznie8: krawedz boczna b=24cm
kraw,podstawy=a
kat ostry miedzy H i b wynosi α=30°
wysokosc bryly=H
wysoksoc podstawy=hp
wysokosc sciany bocznej =hs
V=? Pc=?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
⅔hp=⅔·a√3/2=a√3/3
sin30°=(⅔hp)/b
½=(a√3/3)/24
Jak narazie mam tyle ktoś mi sprawdzi
19 paź 08:56
piotr1973: H=24cos(30
o) = 12
√3
a=18/(P{3}/2) = 12
√3
hs=
√(hp/3)2+H2
19 paź 09:32
pozdrawiam serdecznie8: Nie rozumiem
19 paź 10:53