Równanie z parametrem
Samus: Witam,
Mam równanie:
−5x2+6t+2=0, mam podać parametr, dla którego równanie nie ma rozwiązań. Z góry dziękuję za
pomoc.
9 sty 21:42
jo:
Nie pominąłeś niczego w równaniu?
9 sty 22:37
Samus: Napisałem wszystko poprawnie, w kluczu odpowiedź brzmi:" dla każdej wartości t jest
rozwiązanie".
9 sty 23:23
ula: żeby była taka odpowiedź jak napisałeś to powinnobyć
−5x2+6tx+2=0
żeby nie bylo rozwiązania to Δ<0
Δ=36t2+80<0
nie ma takiego t
dla każdego t Δ>0 dlatego dla każdego t są rozwiązania
9 sty 23:29
jo: Albo odpowiedź zła albo jednak coś zostało pominięte w równaniu.
9 sty 23:31