Dział STEREOMETRIA
Kamil1906: Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 144cm[kwadratowych],a pole
powierzchni całkowitej jest równe 384cm[kwadratowych]. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
18 paź 22:29
Eta:
V= 384 [cm3]
18 paź 22:33
piotr: (384 − 144)/4 = 60
60/12*2 = 10
100 − 36 =64
144*8/3 = 384
18 paź 22:35
Kamil1906: a jak to zrobiłeś/aś ?
18 paź 22:35
piotr: wyobraźnia kolego, wyobraźnia
18 paź 22:35
piotr: no i Pitagoras
18 paź 22:36
piotr: (384 − 144)/4 = 60 pole bocznej ściany
60/12*2 = 10 = h trójkąta bocznej ściany
102 − 36 =64 = H2 ostrosłupa
144*8/3 = 384 wzór na objętość ostrosłupa
18 paź 22:39