Rozwiąż nierówność
KajtekJakub: Witam mam problem z zadaniem otóż nie potrafię znaleźć błedu przy liczeniu otóż
(x
2+x−2)(2x
2−3x+1)>0
Wyliczam delte z pierwszego nawiasu
Δ=9
x1=1
x2= −2
Wyliczam delte oraz x1 i x2 z drugiego nawiasu
Δ=1
x1=1
x2=1/2
Po narysowaniu na osi wychodzi mi x ∊ (−2,1/2) u (1,
∞) a poprawna odpowiedz to
(−
∞,−2)u(1/2,1)u(1,
∞) czyli wychodzi na to ze brakuje mi miejsca zerowego −1 a nie wiem gdzie
i jak
18 paź 21:34
Jack:

zapisz najlepiej w postaci iloczynowej wszystko
czyli
x
2+x−2 = (x−1)(x+2)
| | 1 | |
2x2−3x+1 = 2(x− |
| )(x−1) |
| | 2 | |
zatem zaznaczasz na osi
ale (x−1)(x−1) mozemy zapisac jako (x−1)
2, czyli
| | 1 | |
czyli na osi zaznaczamy −2, |
| , 1 (patrz rysunek) |
| | 2 | |
odczytujemy kiedy jest > 0
zatem
x ∊ (−
∞;2) U (1/2 ; 1) U (1;
∞)
i to jest odp.
18 paź 21:44
PW: Oba czynniki dodatnie, albo oba ujemne.
18 paź 21:45
5-latek: Tak naprawde to jemu brakuje ale czego innego
18 paź 21:48
KajtekJakub: Faktycznie ! Dzięki wielkie Jack za pomoc
18 paź 21:59