Rozwiąż nierówność szereg geometryczny
qwerty: Rozwiąż nierówność.szereg geometryczny
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +....≤3x−2 |
| x+1 | | (x+1)2 | | (x+1)3 | |
|q|<1
Pierwsze:
−x(x+1)<0
x=0 x=−1
x∊(−
∞,−1)u(0,+
∞)
Drugie:
(x+2)(x+1)>0
x=−2 x−1
X∊(−
∞,−2)u(1,+
∞)
? Co dalej liczyć ?
18 paź 21:10
5-latek: Tak .
18 paź 21:18
qwerty: Dobrze ? Co dalej
18 paź 21:18
5-latek: Po wyliczeniu S rozwiazac nierownosc i sprawdzic rozwiazania z zalozeniami
18 paź 21:20
18 paź 21:24
Jack: Nie widze czesci wspolnej przedzialow

a jak ja zrobisz, no to
18 paź 21:26
5-latek: jak nie masz z kim to popros mame aby sie z toba pobawila
Jeszce jest duzo czasu
18 paź 21:26
qwerty: Cześć wspólna to
x∊(−∞−2)u(1,+∞)
18 paź 21:32
Jack: popraw drugi przedzial, wtedy wyjdzie Ci troszke inaczej
w tym drugim dobrze wyznaczyles iksy, jednakze na osi zle
18 paź 21:34
qwerty: qwerty: Cześć wspólna to
x∊(−
∞−2)u(0,+
∞)
1≤3x
2−2x
0≤3x
2−2x−1
Δ=16
√Δ=4
Dobrze ?
18 paź 21:49
18 paź 22:07
qwerty: No koledzy co dalej xD Dobrze to zrobiłem.
18 paź 22:10
PW: Rzeczywiście, bawiłeś się z tym do upojenia. A nie można było
1 < |x − 1|, x≠1 ?
18 paź 22:10
Jack: Dziedzina

dochodzimy do momentu
i teraz nwm co robisz.
18 paź 22:11
piotr: −1<1/(x+1)<1 ∧ (1/(x+1))/(1−1/(x+1)) <= 3x−2
⇒ x≥1
18 paź 22:14
piotr: (1/(x+1))/(1−1/(x+1)) <= 3x−2 ⇒ [−(1/3), 0) ∪ [1, ∞)
18 paź 22:19
piotr: −1<1/(x+1)<1 ⇒ (−∞, −2) ∪ (0, ∞)
i wtedy część wspólna
18 paź 22:21