Wektory
Delfin: Proszę wyznaczyć kat między wektorem r=5i−j+3k a dodatnim kierunkiem osi z.
To mam tak, że 3=√34*√1*cosα?
czy 3=√34+1*cosα
bo zgodnie ze wzorem wydaje mi sie że to pierwsze, ale z cwiczen mam zapisane to drugie.
18 paź 20:38
Jack:
A o B = |A| * |B| * cos(kąta pomiędzy nimi)
no to weźmy wektor jednostkowy osi OZ : [0,0,1]
[5,−1,3] o [0,0,1] = 3
|5,−1,3| =
√25 + 1 + 9 =
√35
|0,0,1| =
√1 = 1
| | 3 | | 3 | |
cos α = |
| = |
| |
| | √35 * √1 | | √35 | |
18 paź 21:19
Delfin: a dobra machnąłem się
Dzięki!
18 paź 21:21
Delfin: a to jest dobrze? axb, gdzie a=[0,−2,−1], a b=[1,2,0] axb=[0,−1,4]?
18 paź 21:48
Delfin: nieaktualne, wiem ze zle, pomylilem wzor
18 paź 22:00