Wektory
Nowy : Aby sprawdzić czy wektory są równoległe do siebie, to używam iloczynu wektorowego ?
I musi on wynosić 0 np 0i + 0j+0k
Dobrze rozumiem ?
18 paź 20:20
Janek191:
Wektory
→ →
u i w są równoległe, jeżeli istnieje takie k ∊ℛ i k ≠ 0, że
→ →
w = k* u
18 paź 20:23
Adamm: iloczyn skalarny, nie wektorowy
18 paź 20:25
Adamm: nieważne, pomyliło mi się
18 paź 20:28
Adamm: wektory są równoległe jeśli iloczyn skalarny jest wektorem zerowym ale lepsza jest metoda
którą opisał Janek
18 paź 20:29
Adamm: 20:29 iloczyn wektorowy nie skalarny
18 paź 20:29
Janek191:
@ Adamm
Iloczyn skalarny jest liczbą ( skalarem )
18 paź 20:30
5-latek: Czy wedlug Ciebie Nowy 0*i =0 0*k=0 i 0*j=0 skoro i j k to wektory jednostkowe (wersory ?
18 paź 20:45
Nowy : Metoda Janek191 jest bardzo fajna

5−latek tak. Co do mojego 1 postu moje myślenie jest poprawne ?
18 paź 20:53
5-latek: A co wedlug ciebie ozznacza 0 Liczbe , czy wektor zerowy ?
jesli wektor to kazde dwa wektory zerowe sa rownolegle
natomiast wektor zerowy nie jestrownolegly do wektora niezerowego .
18 paź 21:06