Rozwiąż nierówność logarytmiczną
xazez: Witam. Mógłby ktoś sprawdzić czy to zadanie jest rozwiązane poprawnie, a jeśli nie to
podpowiedzieć gdzie znajduje się bład ?
Rozwiąż nierówność :
| | x−1 | | x+1 | |
log2(log3 |
| )<log12(log13 |
| ) |
| | x+1 | | x−1 | |
Z tego wychodzi :
x∊(−
∞;1)
Z tego wychodzi :
x∊(−
∞;−1)
I teraz nierówność :
| | x−1 | | x+1 | |
log2(log3 |
| )<log12(log13 |
| ) |
| | x+1 | | x−1 | |
Więc :
| | x−1 | | log2(log13x+1x−1) | |
log2(log3 |
| )< |
| //zamiana prawej |
| | x+1 | | log212 | |
strony na logarytm o podstawie 2
| | x−1 | | log2(log13x+1x−1) | |
log2(log3 |
| )< |
| /// zauważenie, że mianownik = |
| | x+1 | | −1 | |
−1
| | x−1 | |
log2(log3 |
| )<−log2(log13x+1x−1) ///podzielenie przez −1 prawej strony |
| | x+1 | |
| | x−1 | |
log2(log3 |
| )<log2−1(log13x+1x−1) ///wrzucenie −1 jako potęgę |
| | x+1 | |
podstawy logarytmu
Otrzymałem :
| | x−1 | | x+1 | |
log3 |
| <log3 |
| |
| | x+1 | | x−1 | |
Przyrównuję liczby logarytmowane :
Po przerzuceniu prawej strony na lewą oraz sprowadzeniu do wspólnego mianownika :
Dzieląc na −4 :
x>0
I wychodzi brak rozwiązań. Czy wszystko zrobiłem poprawnie ?
18 paź 20:11
xazez: Mógłby ktoś to dla mnie sprawdzić ? Dziękuję z góry.
18 paź 20:30
xazez:
18 paź 20:54
Adamm: | | x−1 | | x+1 | |
log3 |
| <log3 |
| |
| | x+1 | | x−1 | |
coś jest nie tak
18 paź 21:03
Adamm: | | x−1 | | x−1 | |
log33 |
| <log3 |
| |
| | x+1 | | x+1 | |
18 paź 21:05
Mila:
Sprawdzam.
x<−1 lub x>1
Twój (1) trzeba poprawić
x<−1
(2) dobrze.
reszta za chwilę.
18 paź 21:06
xazez: Już poprawiłem założenia.
Teraz mam jeden problem.
Co zrobić z czymś takim :
L<P
Zapisałem w takiej postaci bo jest trochę czytelniej.
Jak mogę tę nierówność dokończyć ? Chodzi mi o to jak sprowadzić prawą stronę do logarytmu o
tej samej podstawie co lewa strona.
18 paź 21:15
Adamm: | | x+1 | |
| = log2(log1/3 |
| )−1 |
| −1 | | x−1 | |
18 paź 21:20
Adamm: c*logab=logabc
18 paź 21:21
xazez: Do tego doszedłem. Ale co dalej ? Bo zostanie mi ciągle po przyrównaniu logarytmów :
| | x−1 | | x+1 | |
log3 |
| < (log13 |
| )−1 |
| | x+1 | | x−1 | |
18 paź 21:26
Adamm: napisałem 21:05
| | x−1 | |
dalej wystarczy podstawienie t=log3 |
| |
| | x+1 | |
18 paź 21:30
xazez: A po prawej stronie co w tedy otrzymam ?
| | 1 | |
Bo po lewej zostanie samo t. Po prawej będzie |
| ? |
| | t | |
18 paź 21:33
Mila:

Dla sprawności obliczeń:
| | x+1 | | | | x−1 | |
log1/3 |
| = |
| =log3 |
| i (x<−1) |
| | x−1 | | log3(1/3) | | x+1 | |
mamy nierówność:
| | x−1 | | x−1 | |
log2(log3 |
| )<−log2 (log3 |
| ) |
| | x+1 | | x+1 | |
| | x−1 | |
(log3 |
| )=t i t>0 ( z założenia) |
| | x+1 | |
log
2t <−log
2t⇔
log
2 t<log
2 t
−1⇔
(t−1)*(t+1)*t<0
t<−1 (nie odp. zał. ) lub t∊(0,1)
t>0 i t<1
| | x−1 | | x−1 | |
[(log3 |
| )>0 ] i [(log3 |
| )<1] |
| | x+1 | | x+1 | |
| | x−1 | | x−1 | |
[x<−1] i |
| <3⇔ |
| −3<0 |
| | x+1 | | x+1 | |
| | −2x−4 | |
|
| <0⇔2*(x+2)(x+1)>0 |
| | x+1 | |
[x<−1] i (x<−2 lub x>−1]
x<−2
===
18 paź 21:34
xazez: Dziękuję bardzo. To −1 w potędze wyrażenia sprawiło mi najwięcej trudności. Teraz już to widzę.
Dziękuję bardzo.
18 paź 21:36
Mila:
18 paź 21:39
xazez: A mam jeszcze jedno zadanie. Jak zabrać się za coś takiego :
log |x−1|y<logy|x−1|
18 paź 21:52
Adamm: Z: |x−1|≠1, y>0, y≠1
x≠2 ∧ x≠0
| logy | |
| <log|x−1|}{logy} |
| log|x−1| | |
log
3ylog|x−1|<log
3|x−1|logy
logylog|x−1|(log|x−1|−logy)(logy+log|x−1|)>0
1. logy>0
...
2. logy<0
...
3. logy=0
...
18 paź 21:58
xazez: Rozumiem, że po lewej stronie są to logarytmy sprowadzone do podstawy 10 ? A po prawej stronie
?
18 paź 22:04
Adamm: też
jeśli chodzi o podpunkty, potraktuj log|x−1| jako zmienną wielomianu
18 paź 22:06
xazez: Ile takich podpunktów będzie ?
18 paź 22:10
Adamm: 3
18 paź 22:12
xazez: Dzięki wielkie.
18 paź 22:14
xazez: A jeszcze pytanie teoretyczne, jeżeli mam :
to mogę wymnożyć to "na skos", aby powstało :
a*d>b*c
Czy coś takiego jest możliwe ? Czy muszę przenosić prawą stronę na lewą i sprwadzać do
wspólnego mianownika ?
Chodzi o Twój 1wszy zapis.Załóżmy, że chciałbym to sprowadzić do wspólnego mianownika bądź
"wymnożyć na skos". Jest taka możliwość ?
18 paź 22:17
Adamm: jeśli wyrazy są dodatnie, jeśli są ujemne to zmieniasz znak, jeśli nie wiesz to mnożysz razy
potęgi
abd
2>cdb
2
bd(ad−cb)>0
18 paź 22:21
xazez: Dzięki jeszcze raz za pomoc.
18 paź 22:23