szeregowe, równoległe
Zuza:

Jak to uprościć?
Łączenie odbiorników
5 i 6 są szeregowo
2 i 3 są szeregowo
ale nw co dalej przez tę 4
ktoś pomoże?
po prawej to mój rysunek, po lewej z książki
obliczenia zrobię sama
18 paź 19:30
Zuza: czy 1,2,3 będzie równolegle
i potem 1,2,3 z 5,6 i 4 szeregowo, a potem równolegle z 7?
chyba nie
18 paź 19:32
Zuza: bo przecież skoro tam jest 7, to nie mogą być szeregowo, pomocy!
18 paź 19:35
piotr: R
23 = R
2 + R
3
R
1234 = R
123 + R
4
| | R1234 * (R5 + R6) | |
R123456 = |
| |
| | R1234 + R5 + R6 | |
R
1234567 = R
123456 + R
7
18 paź 19:40
Zuza: czyli R123 jest szeregowo z R4
potem R1234 równolegle z R56
i ostatecznie R1−6 szeregowo z R7
już czaję, dziękuję
18 paź 19:45