Oblicz granice funkcji
studentka :D: Oblicz granice funkcji:
a) lim x2−1x+1
x→−1
b) lim x3+1252x2−50
x→−5
18 paź 19:18
Janek191:
| | (x −1)*(x +1) | |
f(x) = |
| = x − 1 |
| | x + 1 | |
więc
lim f(x) = − 2
x→ − 1
18 paź 19:21
Janek191:
b) Rozłóż licznik i mianownik na czynniki i skróć
18 paź 19:22
Adamm: | | x2−1 | | (x−1)(x+1) | |
a) lim |
| = lim |
| = lim (x−1) = [ −1−1 ] = −2 |
| | x+1 | | x+1 | |
| | x3+125 | | (x+5)(x2−5x+25) | | x2−5x+25 | |
b) lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| | 2x2−50 | | 2(x−5)(x+5) | | 2(x−5) | |
| | 25+25+25 | |
= [ |
| ] = −3,75 |
| | 2(−5−5) | |
18 paź 19:23
studentka :D: A to jak zrobic?
lim x+2x5+32
x→−2
18 paź 19:37
piotr: x5 + 32 = (2 + x) (16 − 8 x + 4 x2 − 2 x3 + x4)
18 paź 19:43
Adamm: | | x+2 | | x+2 | | 0 | |
lim |
| = lim |
| = [ |
| ] = 0 |
| | x5+32 | | x4−2x3+4x2−8x+16 | | 16+16+16+16+16 | |
18 paź 19:45
Adamm: poprawka
| | x+2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = [ |
| ] = |
| |
| | x5+32 | | x4−2x3+4x2−8x+16 | | 5*16 | | 80 | |
18 paź 19:46
piotr: Limx−> −2[(2+x)/ (32+x5) ] = 1/80
18 paź 19:50
studentka :D: Dzieki za pomoc
18 paź 19:55