18 paź 18:41
wojt: dziekuje
18 paź 18:44
Janek191:
| | x2 + x − 7 | | 4 + 2 − 7 | |
lim |
| = |
| = −∞ |
| | 2 x − x2 | | 0+ | |
x→ 2
−
18 paź 18:47
Janek191:
| | 4 x + 1 | | − 3 | |
lim |
| = |
| = +∞ |
| | x2 − x − 2 | | 0− | |
x→ −1
+
18 paź 18:52
wojt: Gdybym delte liczył w pierwszym to 29 pod pierwiastkiem by mi wyszlo, bez sensu.
W drugim obliczylem delte i wyszlo
x1=−1
| | 4x+1 | |
x2=2 i |
| i tu nie wiem jak rozbić icznik, żeby skrócić z x−2 |
| | (x+1)(x−2) | |
18 paź 18:55
Janek191:
Patrz 18.52
x + 1 > 0 i x − 2 < 0 to iloczyn jest < 0
18 paź 18:59
wojt: Gdy dodawałem ten wpis to nie miałem jeszcze odświeżone, dzięki, Ale nie wiem czy na maturze i
sprawdzianie mi nauczyciel coś takiego zaliczy
18 paź 19:01
Adamm: | | −3 | |
zrób tak jak Janek tylko te wyrazy |
| napisz w nawiasie [ ] oraz strzałki co do |
| | 0− | |
czego dąży
18 paź 19:04
Janek191:

A jak inaczej zapiszesz ?

Jest dobrze − patrz na wykres
18 paź 19:04
wojt: no dobrze dzięki
18 paź 19:15