wyrazenia wymierne
Alicja: pilne!
(x−2)/x − (3x−5)/x+2
9 sty 21:08
bezlebub: /x to ułamek?
9 sty 21:10
Alicja: tak
9 sty 21:34
Krecik:
1 sie 21:37
Hajtowy: | x−2 | | 3x−5 | | (x−2)(x+2) − x(3x−5) | | −2x2+5x−4 | |
| − |
| = |
| = |
| =... |
| x | | x+2 | | x(x+2) | | x(x+2) | |
Dalej sam(a)
1 sie 22:50
Metis:
Wspólny mianownik: x(x+2) = x
2 +2x
Sprowadzamy do wspólnego mianownika :
| (x−2)(x+2)−[x(3x−5)] | |
| = |
| x2 + 2x | |
1 sie 23:01
Metis:
1 sie 23:02
5-latek : Przez 4,5 roku mozna skonczyc studia
1 sie 23:09
Janek191:
Pewnie już skończyła
2 sie 08:02