iloczyn skalarny
Smoq: Dane są wektory a,b takie, że |a|=4 b=|2|. Obliczyć kąt α pomiędzy tymi wektorami, jeśli
wektory 3a−b oraz a+2b są prostopadłe.
Wiem, że można skorzystać z zależności, że wektory są prostopadłe gdy iloczyn skalarny wynosi 0
oraz, że jest wzór: iloczyn skalarny = iloczyn dlugości tych wektorów oraz cosinus kąta między
nimi.
Tylko nie mam pojęcia jak to rozwiązać. Ktoś coś?
18 paź 18:25
Adamm: b=|2|
18 paź 18:27
Smoq: ups, powinno być: |b|=2\
18 paź 18:28
Smoq: bez '\'
18 paź 18:28
Smoq: halo?
18 paź 18:50
Mila:
a o b=|a|*|b|*cosα
(3a−b) o (a+2b)=0
3a2+2*3*(a o b)−a o b−2b2=0⇔
3|a|2+5*|a|*|b|*cosα−2|b|2=0⇔
3*42+5*4*2*cosα−2*22=0
40 cosα=−40
cosα=−1
18 paź 21:51