Liczby zespolone
drozdzik115: Wykorzystując postać trygonometryczną liczb: −1 + i oraz 1 +
√3i, wyznaczyć cos 5π/12 i sin
5π/12.
Pomocy


:(
18 paź 18:22
PW: | | 5π | |
Wyznacz argumenty podanych liczb i pomyśl: argument równy |
| będzie miał ich iloczyn, |
| | 12 | |
czy iloraz?
Na tej podstawie (wykonując działanie na danych liczbach) otrzymasz liczbę zespoloną z, której
zapis w postaci a+bi pozwoli wyznaczyć żądane wartości funkcji trygonometrycznych.
18 paź 18:30
drozdzik115: Z z= −1 + i wyszło φ=3π/4 a z z= 1 + √3 φ=π/3 i gdy odejmę pierwszą od drugiej to
wyjdzie szukane 5π/12, ale co dalej?
18 paź 18:38
PW: | | 5π | |
Skoro różnica argumentów daje |
| , to znaczy, że taki argument ma |
| | 12 | |
Twierdzenie zacytowane niedokładnie: argument ilorazu jest różnicą argumentów.
Policz tę liczbę (tzn. przedstaw ją w postaci a+bi).
18 paź 18:44
drozdzik115: Wyszedł taki dziwoląg √3−14 + i √3+14, w odp: cos 5π12 = √3−12√2
sin 5π12 = √3=12√2
18 paź 18:55
PW: Dobrze, ale nie zaglądamy do odpowiedzi, tylko liczymy cosα oraz sinα dla "dziwoląga", zgodnie
z zależnością
| | a | | b | |
cosα = |
| , sinα = |
| |
| | √a2+b2 | | √a2+b2 | |
− to są szukane wartości
18 paź 19:10
drozdzik115: Niech Ci Bog w dzieciach wynagrodzi!
18 paź 19:15
PW: Chyba w prawnukach
18 paź 19:19