granica niewlasciwa
wojt:
ja zrobiłem tak
| | x+3 | | 2 | |
lim x−>−1+ |
| = lim x−>−1+ |
| = ∞ ale to jest źle bo w odp. |
| | x2−1 | | 0+ | |
jest −
∞
jak podnosimy −x
+ do kwadratu to zmienia się + na −?
Albo prosze napiszcie mi krok po kroku jak to zrobic
18 paź 18:09
Adamm: masz trochę więcej niż −1 więc po podniesieniu do kwadratu masz trochę mniej niż 1
np. jeśli miałbyś −0,9 to (−0,9)2=0,81
18 paź 18:13
18 paź 18:13
wojt: adamm nadal nie rozumiem
18 paź 18:19
Adamm: | | 1 | |
to za x podstaw sobie −1+ |
| i licz dla n→∞ |
| | n | |
18 paź 18:21
Janek191:

I x I < 1 ⇒ x
2 < 1 ⇒ x
2 − 1 < 0
18 paź 18:22
wojt: Dobra już rozumiem
18 paź 18:23