fff
asi: Znajdź równanie parametryczne:
a) prostej przechodzącej przez punkt A = (−1, −2, 3) i prostopadłej do
płaszczyzny x + 2y − 3z + 6 = 0.
b) płaszczyzny zawierającej punkty A = (1, −3, 2), B = (0, −2, 1) i
C = (4, 1, 0).
undefined
18 paź 18:03
Adamm: a) wektor normalny do płaszczyzny to n=<1, 2, −3>
więc równanie prostej to
r(t)=<−1, −2, 3>+t<1, 2, −3>
18 paź 18:05
Adamm: b) wyznacz 2 różne wektory z punktów A, B, C oraz policz ich iloczyn wektorowy,
będziesz miał wektor normalny do płaszczyzny, dalej zrób to co zrobiłem w a)
18 paź 18:09
jc: Płaszczyzna.
(s,t) →(x,y,z) = A + s(B−A) + t(C−A)
czyli
x=1 − s + 3t
y=−3 + s + 4t
z=2 − s − 2t
18 paź 18:24