Proszę o sprawdzenie prostego zadania
xyz: Mam daną nierówność:
x2+x−2x+3≤0
Dziedzina:
x+3≠0
x≠−3
D x∊R {−3}
(x2+x−2)(x+3)≤0
Δ=9
pierwiastek z delty=3
x1=−2
x2=1
I teraz pytanie, czy −3 też jest miejscem zerowym funkcji? Mam wynik x∊<−2,1>, ale nie jestem
pewny czy −3 to miejsce zerowe, bo jeśli tak to kolejnym rozwiązaniem byłoby x∊<−∞,−3>
18 paź 17:45
Adamm: dla nieskończoności zawsze przedział otwarty
narysuj sobie normalnie jakbyś rozwiązywał nierówność wielomianową i od odpowiedzi odejmij
tylko 3, nie cały przedział
18 paź 17:49
xyz: Mam narysowany wykres, tylko nie wiem czy −3 jest miejscem zerowym czy nie.
18 paź 17:56
Adamm:

(x−1)(x+2)(x+3)≤0 ⇔ x∊(−
∞;−3>u<−2;1>
z uwzględnieniem dziedziny
x∊(−
∞;−3)u<−2;1>
18 paź 17:59
PW: Jak może być miejscem zerowym, skoro nie należy do dziedziny? Warto dziedzinę powtarzać na
każdym etapie, np. pisać
(x2 −+ x − 2)(x + 3) ≤ 0, x ≠ −3.
Na "wężu" rysujesz "puste kółko".
18 paź 18:01
5-latek: A gdzie tutaj jest funkcja ?
18 paź 18:02