Nie obliczając pierwiastków x1 x2 danego równania wyznacz wartość wyrażenia
Skyler34: Nie obliczając pierwiastków x1 x2 danego równania wyznacz wartość wyrażenia u= x1÷x2+x2÷x1
Wiem, że to będzie ze wzorami viete'a.
Wydaje mi się, że to będzie tak :
u= x1÷x2 + x2÷x1 = x1x2÷x2x1 + x2x1÷x1x2
Ale nie wiem, co potem zrobić. Nie było mnie na tej lekcji.
18 paź 17:18
Adamm: | x1 | | x2 | | x12 | | x22 | | x12+x22 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| x2 | | x1 | | x1x2 | | x1x2 | | x1x2 | |
18 paź 17:24
Skyler34: Dziękuję
18 paź 18:01