Podaj wzory funkcji złożonych
psajdak: Mam podać wzory funkcji złożonych fof,fog,gof,gog − no i według przykładu zrobiłem, aczkolwiek
nie wiem czy dobrze. Jakby ktoś mógł sprawdzić:
a) f(x)=x−1, g(x)=3x+2
(fof)(x)=f(f(x))=f(x−1)=(x−1)(x−1)=(x−1)2=x2−2x+1
(fog)(x)=f(f(g))=f(3x+2)=(x−1)(3x+2)=3x2−x−2
gof tak samo(?)
(gog)(x)=...=(3x+2)2=9x2+12x+4
Dobrze rozkminiłem czy jednak coś nie teges?
18 paź 16:53
Adamm: źle, ty to pomnożyłeś, a powinieneś był to wstawić w miejsce x
18 paź 16:55
Marazm: (fof)(x)=f(f(x))=(x−1)−1=x−2
Reszta analogicznie, po prostu funkcję "wsadzasz" do x.
18 paź 16:56
PW: f(x − 1) to nie jest (x − 1)(x − 1). Trzeba "wczuć się w sens".
− Co robi funkcja f?
− Od argumentu odejmuje 1.
18 paź 16:57
PW: (fog)(x) = f(g(x)).
− Co robi funkcja f?
− Od argumentu odejmuje 1.
− A co jest argumentem?
− Wartość funkcji g, czyli 3x + 2.
18 paź 17:02
psajdak: czyli np. dla fog=(x−1)+2 ?
18 paź 17:04
psajdak: a już widzę odpowiedź, czyli (3x+2)−1
18 paź 17:08
PW: Nie. Pierwsza działa funkcja, która jest bliżej argumentu, czyli
fog(x) = f(g(x)) = 3x+2 − 1 = 3x + 1
− najpierw przyporządkowujemy x→3x+2 (tak działa funkcja g), a potem(3x+2)→(3x+2) − 1 (tak
działa funkcja f na argument (3x+2)).
Łącznie otrzymujemy przyporządkowanie
x→3x+1.
18 paź 17:10
PW: Tak szybko nie piszę

Odpowiedzi z 17:08 nie widziałem.
18 paź 17:11
psajdak: no ja z 17:02 nie widziałem

(gof)(x)=(x−1)+2 ? staram się zaskoczyć to, sorry
18 paź 17:12
Adamm: 3(x−1)+2
18 paź 17:13
PW: 17:13 dobrze, już chyba rozumiesz.
18 paź 17:16
psajdak: gog= 3(3x+2)+2 ?
18 paź 17:16
PW:
18 paź 17:43
psajdak: dzięki za pomoc! ogarnięte!
18 paź 18:53