Prawdopodobienstwo
Jaś: Liczby 1,2,3,4,5,6,7,8 przedstawiamy w dowolny sposob.
Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ze :
a) 1 i 2 nie beda obok siebie
b) 1,2,3 wystepuja w porzadku rosnacym
18 paź 16:08
Janek191:
a) Zdarzenie przeciwne
18 paź 16:12
Jaś: Nie rozumiem tego tematu , mógłbyś mi to wytłumaczyć po kolei?
18 paź 16:14
Janek191:
Oblicz prawdopodobieństwo A'
A' − "1 i 2 obok siebie "
Wtedy P(A) = 1 − P(A') =
18 paź 16:16
Janek191:
1,2,3,4,5,6,7,8
x,1,2,x,x,x,x,x
x,x,1,2,x,x,x,x
x,x,x,1,2,x,x,x
x,x,x,x,1,2,x,x
x,x,x,x,x,1,2,x
x,x,x,x,x,x,1,2
i podobnie z 2,1
I A ' I = 2*7*6 !
I Ω I = 8 !
więc
| | 2*7*6 ! | | 2*7 | | 1 | |
P( A ' ) = |
| = |
| = |
| |
| | 6 !*7*8 | | 7*8 | | 4 | |
więc
====================
18 paź 16:21
Jaś: Czemu A` = 2*7*6 ?
18 paź 16:25
Marazm: 2− bo można przestawić 2 i 1 czyli {1,2} i {2,1}
7− na tyle sposobów możemy ustawić tę parę w tym ciągu
6! na tyle sposobów można resztę liczb przestawić
18 paź 16:28
Lichtarz: Jaś tam nie ma 6 tylko 6! (silnia)
18 paź 16:30
Janek191:
Masz wypisane 7 przypadków
Jeżeli zamienimy kolejność 1 z 2 , będzie następne 7.
Zamiast 1, 2 wszędzie wpisujemy 2,1
Pozostałe cyfry 3,4,5,6,7,8 wpisujemy w miejsce x − ów. Można to uczynić na 6 ! = 1*2*3*4*5*6
sposobów
I A ' I = 2*7* 6 ! = 2*7*(1*2*3*4*5*6)
6 ! − czytamy " sześc silnia "
18 paź 16:32
Jaś: okej okej a jak z podpunktem b) ?
18 paź 16:37
Marazm: Będzie tylko 1 opcja a jest nią 1,2,3
Czyli ogólnie
1,2,3,x,x,x,x,x
x,1,2,3,x,x,x,x
x,x,1,2,3,x,x,x
x,x,x,1,2,3,x,x
x,x,x,x,1,2,3,x
x,x,x,x,x,1,2,3
Czyli
|Ω|=8!
|A|=6*5!
18 paź 16:47
Jaś: Dzięki wielkie !
18 paź 16:48
Marazm: Jak by ci dali np. w porządku malejącym co jest praktycznie tym samym co ciąg malejący.
To by było 3,2,1 i reszta tak samo jak w 16:47.
18 paź 16:50