Udowodnij równość
Lichtarz: Udowodnij, że:
1) √2−√3*√3+√5−√13+√48 = 1
2) 3√20+14√2 + 3√20−14√2 = 4
Mam wiele podobnych przykładów ale szczerze nie wiem jak się zachowywać przy nawarstwionych
pierwiastkach. Bardzo proszę o jakąś wskazówkę.
18 paź 15:14
Janek191:
2)
20 + 14 √2 = ( 2 + √2)3
20 − 14√2 = ( 2 − √2)3
więc
w = 2 + √2 + 2 − √2 = 4
18 paź 15:19
Janek191:
1) Nie jest czytelne
18 paź 15:20
Lichtarz: @Janek191
Dzięki za zadanie 2.
W pierwszym jest nawarstwienie pierwiastków, chyba nie da się ich inaczej napisać
przy pomocy tego tu narzędzia.
Pierwsza część
√ 2 − √3 to pierwiastek z 2 − √3
Druga część to nawarstwienie pierwiastka gdzie każda cyfra jest pod nadrzędnym pierwiastkiem.
pierwiastek z (3 + pierwiastek z (5 − pierwiastek z (13 + pierwiastek z (48))))
Nie wiem czy to pomoże lepiej odczytać o co mi chodzi.
18 paź 15:30
Janek191:
Już wiem o co chodzi. Zaraz z robię
18 paź 15:39
Janek191:
Nie wychodzi mi 1.
18 paź 15:52
Janek191:
Wyszło
18 paź 15:57
Lichtarz: Jak mój drogi Panie, jak Pan to rozwiązuje?
18 paź 15:59
Janek191:
√3 + √5 − √13 + √48 = √ 3 + √5 − √13 + 4√3 =
= { 3 + √ 5 − ( 1 + 2√3} = √ 3 + √4 − 2√3 =
= √ 3 + √3 − 1 = √ 2 + √3
więc
w = √ 2 − √3*√ 2 + √3 = √(2 − √3)*( 2 + √3) = √4 − 3 = √1 = 1
18 paź 16:01
Janek191:
√48 = √16*3 = √16*√3 = 4√3
13 + 4√3 = (1 + 2√3)2 więc √ 13 + 4√3 = 1 + 2√3
4 − 2√3 = ( √3 − 1)2 więc √ 4 − 2√3 = √3 − 1
18 paź 16:04
Janek191:
We wpisie z 16.01 gdzieś mi się zapodział znak √ − w II wierszu, więc trzeba go tam
dopisać.
18 paź 16:09
Lichtarz: Panie Janku widzę, że w każdym tym zadaniu korzysta Pan z jakiejś prawidłowości
13 + 4√3 = (1 + 2√3)2 − jak dokonuje Pan tego przekształcenia?
18 paź 16:20
Lichtarz: Ach nieważne. To oczywiście równanie skróconego mnożenia.
18 paź 16:23