Dwa różne pierwiastki
Majk: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki:
(1−m)*9x+4*3x=m+2
Czy takie warunki wystarczą?
1−m≠0 ∧ Δ<0
18 paź 13:57
Majk: Delta oczywiście większa od zera, pomyliłem przyciski.
18 paź 13:58
Majk: A nie, jeszcze wzory Vieta muszą być większe od zera, żeby pierwiastki nie były ujemne
18 paź 14:03
5-latek: Nie wiesz jakie one beda
czy obydwa dodatnie czy oba ujemne , czy jeden dodatni a drugi ujemny .
18 paź 14:06
Majk: Ale nie mogą być ujemne bo 3x > 0 dla x∊R
18 paź 14:10
5-latek: No tak wiec licz
18 paź 14:26
5-latek:

Dla np m=5 dostaniesz
y=−4*9
x+5*3
x i y=5+2=7 ale to nie spelnia rowmania
18 paź 14:33