Zbadać monotoniczność ciągu rekurencyjnego
gsrmeen: Zbadać monotoniczność ciągu:
d1=√6
dn+1=√6+dn , n≥1
Będę wdzięczny za wskazówki.
18 paź 13:33
jc:
Przyjmijmy d0 = 0. Wtedy d1=√6+d0=√6. d0 < d1.
Wszystkie wyrazy ciągu są nieujemne.
Załóżmy teraz, że dn−1 < dn. Wtedy
6 + dn−1 < 6 + d__n
√6 + dn−1 < √6 + d__n
czyli dn < dn+1.
Wniosek. ciąg dn jest ciągiem rosnącym.
18 paź 13:40
gsrmeen: Chyba nie rozumiem, dlaczego takie założenie, że dn−1<dn? Przekształcenia rozumiem, ale nie
możemy sobie od razu założyć, że ciąg jest jakiś (rosnący czy malejący)
18 paź 13:57
jc: To jest dowód indukcyjny.
Pierwszy krok, początek: d0 < d1.
Drugi krok, implikacja: dn−1 < dn ⇒dn < dn+1
Trzeci krok, wniosek: dn−1 < dn.
18 paź 14:02
jc: Możesz najpierw pokazać, że dn < 3.
Wtedy dn2 < 6 + dn, co jest równoważne nierówności (3−dn)(2+dn) > 0.
Ale jak to pokazać? Najprościej indukcyjnie:
d0 = 0 < 3.
dn < 3 ⇒ 6+ dn < 9 ⇒ dn+1 = √6+dn < 3.
18 paź 14:11
gsrmeen: Ok, brakowało mi tego, że to dowód indukcyjny.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, była niezmiernie przydatna
18 paź 14:27