Całka
Studentka: Jak obliczyc całkę ∫cos2xsin2xdx
18 paź 12:45
Jerzy:
Np tak: = ∫(1 − sin2x)sin2xdx = ∫1dx − ∫sin4xdx
18 paź 13:12
relaa:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Ewentualnie cos2(x)sin2(x) = |
| sin2(2x) = |
| − |
| cos(4x). |
| | 4 | | 8 | | 8 | |
18 paź 13:18
jc:
(cos x sin x)2 = (sin 2x)2 /4 = (1− cos 4x)/8
∫ (1− cos 4x)/8 dx = x/8 − (sin 4x)/32
18 paź 13:20
piotr1973: | | 1 | | 1 | |
cos2xsin2x = |
| sin22x= |
| (1−cox4x) |
| | 4 | | 8 | |
18 paź 13:21
Studentka: Dzięki
18 paź 17:29
Mariusz:
Jedynka trygonometryczna i wzór redukcyjny na ∫cos
n(x)dx lub ∫sin
n(x)dx
Wzór redukcyjny wyprowadzisz całkując przez części i korzystając z jedynki trygonometrycznej
∫cos(x)*cos
n(x)dx=sin(x)cos
n−1(x)−∫(sin(x))(n−1)cos
n−2(x)(−sin(x))dx
∫cos
n(x)dx=sin(x)cos
n−1(x)+(n−1)∫cos
n−2(x)sin
2(x)dx
∫cos
n(x)dx=sin(x)cos
n−1(x)+(n−1)∫cos
n−2(x)(1−cos
2(x))dx
∫cos
n(x)dx=sin(x)cos
n−1(x)+(n−1)∫cos
n−2(x)dx−(n−1)∫cos
n(x)dx
n∫cos
n(x)dx=sin(x)cos
n−1(x)+(n−1)∫cos
n−2(x)dx
| | 1 | | n−1 | |
∫cosn(x)dx= |
| sin(x)cosn−1(x)+ |
| ∫cosn−2(x)dx |
| | n | | n | |
| | 1 | | n−1 | |
In= |
| sin(x)cosn−1(x)+ |
| In−2 |
| | n | | n | |
I
1=sin(x)+C
I
0=x+C
19 paź 08:34
Mariusz:
Jerzy nie wymnożyłeś dobrze
19 paź 08:35
Jerzy:
Faktycznie ... dziękuję

= ∫sin
2xdx − ∫sin
4xdx
19 paź 08:43
Mariusz:
Teraz jest dobrze , wg mnie lepiej jest skorzystać z wzoru redukcyjnego
Wyprowadziłem wzór redukcyjny na ∫cos
n(x)dx
ale jeśli chcemy mieć wzór na sinus to wystarczy z wzorów redukcyjnych
(tych sprowadzających kąt do pierwszej ćwiartki) skorzystać
Otrzymamy wtedy że we wzorze na ∫cos
n(x)dx
wystarczy zmienić cosinus na sinus a sinus na cosinus oraz w scałkowanej części zmienić znak
| | π | |
∫sinn(x)dx=∫cosn( |
| −x)dx |
| | 2 | |
dt=−dx
−∫cos
n(t)dt
Wzór redukcyjny na ∫cos
n(x)dx
wyprowadziłem w poprzednim wpisie
19 paź 09:25