granica, czy istnieje?
Emlka: Istnieje taka granica
x−> 0
18 paź 11:50
Leszek: | | x*(3/x−1)1/3 | |
lim |
| = lim (3/x−1)1/3 = ∞ , dla x→0 |
| | x | |
18 paź 12:45
Emlka: nie wydaje mi się abyś dobrze to zrobił
18 paź 13:26
Leszek: Jest dobrze zrobione ,ale nie napisalas czy chodzi o granice lewostronna czy prawostronna
dla x→0+ granica jest ∞
dla x→0− granica jest −∞
18 paź 13:34
piotr1973: jest OK
18 paź 13:34
jc: Leszek, /*/ = /. Dzielisz, mnożysz, znów dzielisz?
Żadna granica w zerze nie istnieje (nawet ±∞).
18 paź 13:34
Leszek: Prosze zastosowac metode Heinego
dla granicy x→0{+} podstawiamy x =1/n i n→∞
wowczas ulamek 3/x zapisujemy jako 2n ,dla n→∞ cale wyrazenie pierwiastkowe →∞
dla granicy x→0{−} podstawiamy x =−1/n i n→∞
wowczas czale wyrazenie pierwiastkowe →−∞
18 paź 13:46
Leszek: podany ulamek 3/x oczywiscie zapisujemy 3n
18 paź 13:47