zadanie
Angelika : W trójkącie ABC mamy dane |AB|=12 |BC|=6√3 |AC|=6(1+√3) oraz kąt BAC = 30. Oblicz miary
pozostałych kątów tego trójkąta
Wyszło mi że kat ACB to sinγ=√2/2
I tutaj mam pytanie − dlaczego w odpowiedzi do tego zadania nie są rozpatrzone dwa przypadki −
gdy kat jest ostry i rozwarty ?
18 paź 07:47
Janek191:

I AB I = 12
I BC I = 6
√3 ≈ 10,4
I AC I = 6*(1 +
√3) ≈ 16,4
Z tw. sinusów mamy:
| | 0,5 *12 | | 1 | | √2 | |
sin α = |
| = |
| = |
| |
| | 6√2 | | √2 | | 2 | |
α = 45
o
więc
β = 180
o − 30
o − 45
o = 105
o
=====================
18 paź 08:36