Nierówność logarytmiczna
Bezut: log|x|[(2x2 − x):2] >1
PS Jak rozwiązać ten układ równań, żeby się nie zaliczyć na śmierć?
x(1+q+q2)=84
x*q3=256
18 paź 00:03
piotr1973: | 256 | |
| (1+q+q2) = 84 ; q≠0 |
| q3 | |
84q
3−256q
2−256q−256 = 0
(q−4)(21 q
2+20 q+16) = 0
⇒q=4
zał:x≠0
x
2−x/2>0
|x|<[x
2−x/2]
18 paź 10:56
piotr1973: | log(x2−x/2)−log|x| | |
| > 0 |
| log|x| | |
( (log(x
2−x/2)−logx)logx > 0 ∧ x≥0 ) ∨ ( (log(x
2−x/2)−log(−x))log(−x) > 0 ∧ x<0 )
18 paź 11:11
Bezut: Dziękuję bardzo!
25 paź 17:15