Pierwiastek liczby zespolonej
Franek: Prosiłbym o pomoc z tym przykładem, mam wyznaczyć pierwiastki danej liczby zespolonej:
3√(2−2i)9
17 paź 23:43
PW: Wskazówka:
(1 − i)3 = 13 − 3i + 3i2 − i3 = 1 − 3i − 3 + i = − 2− 2i = −2(1+i)
(1 − i)9 = (−2(1+i))3 = − 8(1 + 3i + 3i2 + i3) = − 8(− 2 + 2i) = 16(1 − i)
(2 − 2i)9 = (2(1 − i))9 = 29•16(1 − i) = 213(1 − i)
(sprawdź rachunki!), a do liczenia pierwiastków trzeciego stopnia z tej liczby zastosować
postać trygonometryczną.
19 paź 09:43
jc:
z3=(1−i)9
Jeden z pierwiastków jest oczywisty z0=(1−i)3 = −2i (1−i) = −2(1+i).
Pozostałe pierwiastki uzyskamy mnożąc z0 przez (−1 ± i √3 )/2:
z1 = (1+i)(1+i √3)
z2 = (1+i)(1−i √3)
19 paź 14:38