Oblicz granicę:
:D: Oblicz granicę:
17 paź 23:32
Leszek: Skorzystaj z metody de'Hospitala i otrzymasz wynik 2/3
17 paź 23:35
yht:
| | (sin2x)' | | cos2x*2 | | cos0*2 | | 2 | |
... = limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| = |
| |
| | (sin3x)' | | cos3x*3 | | cos0*3 | | 3 | |
17 paź 23:36
jc: | | 2 | | sin 2x | | sin 3x | |
= |
| |
| : |
| →2/3 przy x→0 |
| | 3 | | 2x | | 3x | |
17 paź 23:44
Mariusz:
Lepiej skorzystać z pomysłu jc
Granicę z której skorzystał jc liczy się korzystając z trzech ciągów (funkcji)
ponieważ występuje ona przy liczeniu pochodnej funkcji trygonometrycznych
(także sinusa)
18 paź 07:37