obliczyć podane granice
qwerty: lim(n→∞) n√n2n+1. Muszę obliczyć granice korzystając z twierdzenia o trzech ciągach.
(Pierwiastek stopnia n)
17 paź 23:02
faust: niech a
n =
n√n2n b
n =
n√n2n+1 i c
n =
n√n22n
⇒a
n≤b
n≤c
n
lim(n→
∞)
n√n2n=lim(n→
∞)
n√n*
n√2n=lim(n→
∞)
n√n*2=2
lim(n→
∞)
n√n22n=lim(n→
∞)
n√n2*
n√2n=lim(n→
∞)
n√n*
n√n*2=2
czyli lim(n→
∞)a
n=lim(n→
∞)c
n=2 zgodnie z twierdzeniem o trzech ciągach lim(n→
∞)b
n=2
tak więc lim(n→
∞)
n√n2n+1=2
nie wiem czy to jest dobrze, ale próbowałem
20 paź 12:00
ICSP: jest dobrze, ale bezpieczniej byłoby przyjać cn = n√n2n + n2n
20 paź 12:03
faust: dlaczego? można wytłumaczyć?
20 paź 12:07