Wielomiany
Jasper: Proszę o rozwiązanie wraz z tłumaczeniem.
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+3) daje reszte 6, a przy dzieleniu przez (x−2) daje
reszte 1. Wyznacz reszte z tego dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=(x−2)(x+3).
9 sty 20:50
Jasper: Proszę o pomoc.
9 sty 21:02
małgosia987:

to oczy czy ...?
9 sty 21:14
małgosia987:
9 sty 21:21
Marcin: małgosia 987 do czego zmierzasz
9 sty 21:29
Marcin: a jesli chodzi o zadanie
wielomian P(x) jak widać jest 2 stopnia
czyli reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez P(x) musi byc mniejsza o jeden stopień czyli
R(x)=ax+b funkcja liniowa
i teraz z treści zadani
−3*a+b=6
2a+b=1
z tego układu wychodzi a=−1 b=3
czyli reszta z dzielenia toR(x)=−x+3
9 sty 21:32