oś
lilka:
jak zaznaczyć to na osi
3≤x<8
17 paź 22:40
mm:

np tak
17 paź 22:43
lilka: Dziękuję, mogę jeszcze prosći o pomoc ?
17 paź 22:44
lilka:
| | 1 | |
sprawdź która z liczb nalezacych do zbioru A={− |
| ,0,5} spełnia nierówność |
| | 2 | |
D=R\{0}
(x−1)x
2>0
17 paź 22:45
5-latek: mm
Przeczytaj dokladnie definicje osi liczbowej
Tutaj czegos brakuje .
17 paź 22:45
lilka: czego brakuje ?
17 paź 22:46
piotr: Oś liczbowa to prosta, na której ustalono zwrot, obrano punkt 0 i ustalono jednostkę
odległości. Każdemu punktowi osi przyporządkowujemy liczbę rzeczywistą, która jest jej
odległością od punktu 0, opatrzoną znakiem "+" lub "−".
17 paź 22:47
piotr: 5−latek, jesteś jak brzytwa!
17 paź 22:49
mm:
bez przesady. takie szczegoly to chyba moze sobie w zeszycie zaznaczyc.
17 paź 22:49
mm:
lilka zmienilas sobie zwrot nierownosci...
17 paź 22:53
lilka:
x2(x−1)<0
Jak to rozwiązać ?
17 paź 22:55
Eta:
x≠0 i x
2>0
dla x=5 5−1>0 to x= 5 nie spełnia tej nierówności
dla x= −0,5 −0,5−1 <0 to x= −0,5 spełnia tę nierówność
17 paź 22:55
lilka:
| | 7 | | 5 | | 11 | |
dane są p = |
| * |
| = |
| q=√81≥9 |
| | 5 | | 4 | | 10 | |
oceń wartości logiczne p, q p∨q p∨q. Korzystając z praw De Morgana zapisz zaprzeczenie
koniunkcji oraz alternatywy
p=fałsz
q=fałsz
p∧q=fałsz
p∨q=prawda
dalej nie wiem
17 paź 23:00
17 paź 23:07
lilka:
a dobrze to mam ? Mógłby,s podpowiedzieć ?
17 paź 23:07
Eta:
p −− fałsz
q −− prawda
p∨ q −−− prawda
p∧q −−− fałsz
1/ prawo de Morgana ¬(pvq)⇔ ¬p ∧ ¬q
| | 7 | | 5 | | 11 | | 7 | | 5 | | 11 | |
¬( |
| * |
| = |
| v √81≥9) ⇔ |
| * |
| ≠ |
| ∧ √81<9 |
| | 5 | | 4 | | 4 | | 5 | | 4 | | 10 | |
2/ " " " ¬(p∧q)⇔ ¬p v ¬q
2/ podaj samodzielnie
17 paź 23:09
5-latek: q=√81≥9 to prawda (przeciez ma nierownosc slaba .
17 paź 23:10
5-latek: Przepraszam ale juz masz pomoc .
17 paź 23:10
lilka:
| | 7 | | 4 | | 11 | | 7 | | 5 | | 11 | |
¬( |
| * |
| = |
| ∧√81≥9)⇔ |
| * |
| ≠ |
| ∨√81<9 ? |
| | 5 | | 5 | | 4 | | 5 | | 4 | | 4 | |
17 paź 23:13
Eta:
17 paź 23:21
lilka:
jeszcze jak 0,(2) i 0,(18) przedtawić jako ułamek zwykły ?
17 paź 23:24
lilka: Już wiem, dziękuję wszystkim z pomoc a najbaredziej Pani Ecie, oby więcej takich ludzi !

Dobranoc
17 paź 23:33