17 paź 22:31
Mila:
Polecenie?
17 paź 22:33
Leszek: Skorzystaj ze wzoru
| | x+y | |
arctgx + arctgy = |
| dla xy<1 |
| | 1−xy | |
17 paź 23:03
Muniek: Rozwiąż równanie
17 paź 23:03
Muniek: nie znam takich wzorów ;−;
17 paź 23:03
Leszek: Ale powinienes znac wzory
| | tg α + tg β | |
tg α + tg β = |
| |
| | 1− tg α * tg β | |
i na ich podstawie wyprowadz sobie podany wzor
17 paź 23:09
Muniek: Chyba wyszło mi coś bez sensu
17 paź 23:18
Leszek: Sorry
pisze na kolanie w podrozy uzywajac komorki i nie wszystko mi
| | x+y | |
wchodzi prawidlowo ,w podanym wzorze przed wyrazeniem |
| |
| | 1−xy | |
powinienem napisac arctg
Czyli
| | x+y | |
arctgx + arctgy = arctg |
| |
| | 1−xy | |
17 paź 23:24
Muniek: już wiem co zrobiłem źle ale wynik nadal dziwny mi wychodzi
17 paź 23:27
Leszek: Powinienes otrzymac rownanie
| 3x | |
| =1 i −√2/2 < x < √2/2 |
| 1−2x2 | |
17 paź 23:27
Leszek: Wynik jest dobry
17 paź 23:28
Muniek: wydaje mi się, że dobrze
może po prostu wynik dość sepcyficzny wychodzi
Dzięki w każdym razie
17 paź 23:29
Muniek: dzięki jeszcze raz
17 paź 23:29
jc: Pierwszy pierwiastek o.k. Drugi daje −3π/4 zamiast π/4.
17 paź 23:32
Muniek: skąd takie coś?
17 paź 23:37
Mila:
| | π | | π | |
arctgx=α gdzie : − |
| <α< |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
arctg2x=β gdzie : − |
| <β< |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
tg[arctgx+arctg(2x)]=tg( |
| )⇔ |
| | 4 | |
Korzystam z wzoru na tg(α+β)
tgα+tgβ=1−tgα*tgβ wracamy do podstawienia
tg[arctgx]+tg[arctg(2x)]=1−tg[arctgx]*tg[arctg(2x)] dla kątów z podanych przedziałów mamy :
x+2x=1−x*2x
2x
2+3x−1=0
y=arctgx+arctg(2x) funkcja rosnąca , zatem będzie jedno rozwiązanie (dodatnie)
17 paź 23:39
jc: funkcja x → atan x + atan 2x jest funkcją rosnącą, nie możesz dostać dwa razy π/4
17 paź 23:41
Leszek: −√2/2 < x < √2/2
wiec jedno rozwiazanie nie spelnia tego warunku i trzeba odrzucic
17 paź 23:45
Muniek: Nie mam pojęcia co to jest atan i nie miałem tego na zajęciach i zaczynam poważnie bać się
studiów.
Dzięki za pełne wyjaśnienie
17 paź 23:48
Leszek: | | 3−√17 | |
Zostaje rozwiazanie x1 = |
| |
| | −4 | |
17 paź 23:49
yht:
atan to jest inaczej arctg
17 paź 23:49
Muniek: powiem szczerze, że nadal nie rozumiem dlaczego mam odrzucić to jedno rozwiązanie
przecież dziedzina dla arctg to liczby rzeczywiste
17 paź 23:54
Mila:
f(x)=arctg(x)+arctg(2x) , −π<y<π
y=pi/4
18 paź 00:11
5-latek: Wypozycz sobie Antonow i inni Zbior zadan z matematyki elementarnej
tam masz podobne zadania nr 922,923 z rozwiazaniami .
18 paź 00:15
Mila:
To zapisz tu
5−latku, jaki jest komentarz do takiego zadania, aby lepiej zrozumiał
Muniek.
Może być jutro.
Dobranoc
18 paź 00:18
5-latek: [C[Milu]
Rownania sa takie
nr 922
| | π | |
arctg(x+2)−arctg(x+1)= |
| |
| | 4 | |
nr 923
Do nr 922
Biorac tangensy obu stron rownania i uwzgledniajac ze tg(arctgα)=α
otrzymujemy
U{(x+2)−(x+1)}{1+(x+2)(x+1)=1
stad
1= −1 x
2=−2
Sprawdzamy czy te pierwiastki spelniajadane rownanie
jesli x=−1 to
i acrtg(x+1)= arctg0=0
Wiec ten pierwiastek spelnia dane rownanie
W ten sam sposob sprawdzamy ze i drugi pierwiastek jest sluszny
Odp. x=−1 x=−2
nr 923
Bierzemy tangensy obu stron rownia
Przed tym zanjdujemy (patrz porzednie zadanie
| | 1 | | 2*0,5 | | 4 | |
tg(2arctg |
| )= |
| }= |
| |
| | 2 | | 1−(0,5)2 | | 3 | |
i wtedy otrzymujemy
Pierwiastkiem tego rownania jest x=U{1}[7}
Nalezy go sprawdzic patrz uwaga do poprzedniego zadania .
| | 1 | | 1 | |
POdstawiajac x= |
| do lewej strony rownania otrzymamy 2arctg |
| −−arctgU{1}[7} |
| | 7 | | 2 | |
| | 1 | | π | |
Kąt α= arctg |
| jest zawrty w przedziale 0 i |
| (poniewaz tgα= U{1}[2} <1 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
W tym samym przedziale lezy kąt β arctg |
| |
| | 7 | |
| | π | | π | |
Kąt 2α lezy w 1 cwiartce a kąt 2α−β lezy miedzy − |
| − |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | π | |
Ale tg(2α−β)=1 wiec 2α−β= πn+ |
| |
| | 4 | |
Lecz tylko dla n=0 kąt 2α−β lezy wewnatrz znalezionego wyzej przedzialu
Zatem dane rownanie bedzie spelnione przez x=U{1}[7}
Ale to chyba nie o to chodzilo ,no ale skoro sie zobowiazlem to napisalem
18 paź 00:45
5-latek: Dobranoc
Milu
18 paź 00:46