uklad kartezjanski
ania: zilustruj w ukladzie wspolrzednych zbior A x B :
A ={2,3} B=(4,5>
proszę o pomoc
oraz A=(−3,−2>∪<1,2) B=(1,2)∪<3,4>
17 paź 22:24
mm:
czyli masz zrobic iloczyn (czesc wspolna), tak to rozumiem. to w pierwszym jaka jest czesc
wspolna ?
17 paź 22:29
ania: no w pierwszym nie ma czesci wspolnej.
17 paź 22:33
5-latek: Iloczyn kartezjanski to nie jest czesc wspolna zbiorow
Tworzymy go tak AXB
Bierzemy dowolny element zbioru A za 1 element i dowolny element zbioru B za drugi element
pary .
17 paź 22:35
mm:

a drugie narysuj oba zbiory i wybierz czesc wspolna (pamietaj : w obu zbiorach musi sie
znajdowac dany punkt/liczba)
17 paź 22:35
ania: wlasnie o tym myslalam,wiec byloby AxB ={(2,5)

3,5)}

? tylko tyle?
17 paź 22:36
Leszek: Jest to iloczy Kartezjanski zbiorow A oraz B. Czyli zbior uporzadkowanych
par (x,y) gdzie x nalezy do A ,y nalezy do B i rysujemy to na plaszczyznie XY
17 paź 22:36
mm:
no wiedzialem, ze cos jest zle. nie sluchaj mnie ania
17 paź 22:36
ania: czyli dobrze napisalam?
17 paź 22:38
5-latek: W zbiorze B masz bardzo duzo elemnetow (to jest przedzial a nie zbior dwuelemtowy
17 paź 22:39
ania: okej,czyli w takim razie w jaki sposob to zrobic?>
17 paź 22:41
Leszek: Dla pierwszego przykladu rysujesz odcinki
x=2 , y zmienia sie (4,5>
i drugi odcinek
x=3 , y zmienia sie (4,5>
Podobnie postepujesz z drugim przykladem
17 paź 22:45