Rozwiąż
PPP=aaa: 2cos(2x)≥−1
Może mi ktoś pomóc z tym zadaniem
Doszedłem do tego cos(2x)≥−12
Wiem że cos=12 to π3 co dalej?
17 paź 22:20
===:

masz wykres funkcji cosα w okresie
ustalaj przedział ... uwzględnij, że α=2x ... i przedziały dla x
17 paź 22:33
Jack:

teraz patrzac na wykres cosx
wiesz, ze cos przyjmuje 1/2 dla kata pi/3, zatem −1/2 dla kata pi−pi/3 = 2pi/3
zatem odczytujemy
| | 2 | | 2 | |
2x ∊ <− |
| π + 2kπ ; |
| π + 2kπ> gdzie k ∊ C |
| | 3 | | 3 | |
zatem
| | 1 | | 1 | |
x∊ <− |
| π + kπ ; |
| π + kπ> gdzie k ∊ C |
| | 3 | | 3 | |
17 paź 22:36
17 paź 22:39
===:
... no tak

−1/2
17 paź 22:44