matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
Ewela :
4x
2
+8x
lim x−−−> −2
x
3
+3x
2
+ 6x+8
17 paź 22:14
Leszek:
[
∞
]
Jest to symbol nieoznaczony typu
[
∞
]
mozna zastosowac metode de'Hospitala i otrzynujemy
8x+8
−8
Lim
=
=−4/3 dla x→−2
3x
2
+6x+6
6
17 paź 22:22
===:
chyba 0 nad 0
17 paź 22:37
Leszek:
Sorry
[0]
rzeczywiscie
[0[
17 paź 22:39
Ewela :
Dziękuję
17 paź 22:40
Jack:
Licznik : 4x
2
+ 8x = 4x(x+2) Mianownik : x
3
+ 8 + 3x
2
+ 6x = (x+2)(x
2
−2x+4) + 3x(x+2) = (x+2)(x
2
−2x+4 + 3x) = (x+2)(x
2
+x+4) zatem
4x(x+2)
4x
4*(−2)
−8
4
lim
= lim
=
=
= −
(x+2)(x
2
+x+4)
x
2
+x+4
4−2+4
6
3
x−>−2
17 paź 22:42
Ewela :
Dziękuję
17 paź 22:58