GEOMETRIA
LOLA:

Ten kąt przy punkcie P jest kątem prostym. Ktoś wie jak policzyć współrzędne punktu P?
17 paź 21:47
Mila:
1) prosta przechodząca przez (0,0), (1,5)
2) prostopadła do niej przechodząca przez (2,2)
3) punkt przecięcia obu prostych.
17 paź 21:53
Ajtek:
Witaj
Mila 
. Te współrzędne to chyba (10;5) i (20;20)
17 paź 21:56
LOLA: 1 prosta to y=2x
| | −1 | |
prosta prostopadła to y= |
| x+30 |
| | 2 | |
I punt przecięcia to (12;30)
17 paź 22:00
LOLA: odpowiedzi są takie
(21; 7)
(22; 8)
(24;12)
(25;13)
(26;15)
17 paź 22:02
LOLA: Czy ktoś ma pomysł?
17 paź 22:06
Ajtek:
Idąc pomysłem Mili:
1) prosta przechodząca przez (0,0), (10,5)
2) prostopadła do niej przechodząca przez (20,20)
3) punkt przecięcia obu prostych.
17 paź 22:08
LOLA: wyszło inaczej niż jest w odpowiedziach
17 paź 22:09
Ajtek:
To szukaj błędu w rachunkach. Podstawiłaś moje współrzędne?
17 paź 22:12
LOLA: Tak
17 paź 22:13
Ajtek:
To szukaj błędu w rachunkach.
17 paź 22:14
Leszek: Co oznaczaja te kolka przy 1 i 2 na osi x ,czy to sa wspolrzedne 10 i 20
Jezeli tak to prosta QP ma rownanie y =0,5x
Prosta do niej prostopadla i przechodzaca przez punkt P ma rownanie
y=−2x + 60
Wspolrzedne punktu P otrzymamy rozwiazujac uklad rownan prostych
P(24,12)
17 paź 22:14
Mila:
m: y=−2x+b
20=−2*20+b
b=60
m: y=−2x+60
x=24
y=12
17 paź 22:15
LOLA: Można dokładniej prosić o prostą QP o równaniu y=0,5x ?
17 paź 22:18
Mila:
(10,5), (0,0)
y=ax
5=a*10
17 paź 22:21
LOLA: Dziękuję
17 paź 22:23
Mila:
17 paź 22:24