bardzo proszę , ważne
tysia: Rozwiąż nierówność
a) x4 + x3 + 8x + 8 < 0
b) x3 −6x ≥ x − 6
c) (x − 1 )3 + 2x2 ≥ 4 x + 1
17 paź 21:37
PW: a) nietrudne, da się wyłączyć (x+1).
17 paź 21:45
tysia: PW : potrafisz rozwiązać wszystkie 3 przykłady ? bardzo bym prosiła o rozwiązanie
nie było mnie wtedy na lekcji i nie potrafię
17 paź 21:57
PW: Potrafię, ale sądzę że w treści b) jest błąd − nie powinno być x3 − 6x2 ...?
17 paź 22:01
tysia: PW : nie , dobrze napisałam
17 paź 22:08
Eta:

b) nie ma błędu

x
3−x−6x+6≥0 ⇒ x(x−1)(x+1)−6(x−1)≥0 ⇒( x−1)(x
2+x−6)≥0 ⇒ (x−1)(x+3)(x−2)≥0
Odp:
x∊<−3, 1> U <2,∞)
17 paź 22:09
Kacper:
Ktoś w b) pokazał jak należy rozłożyć wyrażenie 7x
17 paź 22:10
PW: a) x
2(x+1) + 8(x+1) < 0
(1) (x+1)(x
2+8) < 0
Wyrażenie w drugim nawiasie jest dodatnie dla wszystkich x:
x
2 + 8 > 0,
a więc znak iloczynu (1) zależy tylko od znaku wyrażenia w pierwszym nawiasie, iloczyn będzie
ujemny wtedy i tylko wtedy, gdy
x + 1 < 0,
czyli
x < −1
Odpowiedź: Zbiorem rozwiązań nierówności jest (−
∞, −1).
Przepraszam za "łopatologię", ale skoro nie byłaś na lekcji ...

Dalej koledzy pomogą, bo mnie już oczy odmawiają, starość nie radość.
17 paź 22:14
Eta:

Hej
PW ( małe niedopatrzenie

a) x
4+x
3+8x+8 = x
3(x+1) +8(x+1) = (x+1)(x
3+8)
(x+1)(x
3+8)<0⇒[x∊ (−2,−1)]]
17 paź 22:19
PW: Dziękuję, rzeczywiście już nie widzę

.
tysia, nie czytaj mojej odpowiedzi.
17 paź 22:21
tysia: PW : dobrze , bardzo dziękuje za pomoc
17 paź 22:23
Eta:
c) (x−1)3=x3−3x2+3x−1
x3−3x2+3x−1+2x2−4x−1≥0
x3−x2−x−2≥0 w(2) = 8−4−2−2=0 x=2 jest pierwiastkiem
podziel x3−x2−x−2 przez x−2
otrzymasz:
(x−2)(x2+x+1) ≥0 Δ<0
x−2≥0 ⇒x≥2
17 paź 22:32
tysia: Eta : bardzo dziękuje za pomoc

pomoże mi ktoś jeszcze z takim zadaniem ? rozłóż wielomian ''w'' na czynniki
a) w(x)=2x
3 − x
2 − 1
b) w(x)= x
3 + 2x
2 − 11x +6
17 paź 22:36
Eta:
a) w(1)= 2−1−1=0 to x= 1 jest pierwiastkiem
podziel 2x3−x2−1 przez x−1
w(x)= (x−1)(2x2+x+1) Δ<0
b) podobnie jak w a)
w(2)= 8+8−22+6=0 x=2
..................
(x−2)(x2+4x−3) Δ=........ x1= ... x2=....
w(x)=(x−2)(x−x1)(x−x2)
17 paź 22:43
lilka:
Pani Eto pomoże Pani ?
17 paź 22:43
tysia: P.Eta bardzo dziękuje
17 paź 22:45