ciągi
Ilona: Trzy różna liczby a,b,c tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny, natomiast liczby a,d,c w
podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Wyrazy obu ciągów są dodatnie. Suma wyrazów
którego ciągu jest większa?
Pierwsze wyrazy obu ciągów takie same, z trzecim podobnie. Zatem suma będzie większa
wtedy gdy drugi wyraz jest większy. Zatem:
b=a+c2 d=√ac
W odp jest napisane, że suma arytmetycznego jest większa. Według mnie jeśli a=c=1 to
d=b=1 czyli sumy obu ciągów będą równe 3. W pozostałych przypadkach wydaje się,
że suma art jest większa od sumy geo. Prośba o potwierdzenie (lub nie) czy
odp z książki jest błędna.
17 paź 21:28
Ilona: eh nie było pytania. Na starcie jest "trzy różne liczby"

Stałe ciągi to nie mogą być
17 paź 21:33
Ilona: hm, a jak udowodnić w 100%, że
jeśli a jest różne od c, to a+c2 > √ac
17 paź 21:52
5-latek: srednia arytmetyczna >sredniej geometrycznej
17 paź 21:53
Mila:
Masz napisane , że a, b, c − to różne liczby dodatnie.
17 paź 22:33