nirównośc 5 stopnia
promyczek: rozwiąż nierówność
11x5 + 5x4 + 6x3 − 22x2 > 0
17 paź 21:09
Janek191:
x = 1 jest pierwiastkiem
11 + 5 + 6 − 22 = 0
x
2*( 11 x
3 + 5 x
2 + 6 x − 22 ) > 0
dokończ
17 paź 21:12
zef:

x
2(11x
3+5x
2+6x−22)>0
11x
2+16x+22
________________
11x
3+5x
2+6x−22:(x−1)
−11x
3+11x
2
____________
16x
2+6x−22
−16x
2+16x
______________
22x−22
−22x+22
_________
0
x
2(x−1)(11x
2+16x+22)>0
11x
2+16x+22>0 dla xeR
xe(1;
∞)
17 paź 21:15
Eta:
x2(11x3+5x2+6x−22) dla 11x3+5x2+16x−22 W(1)=0
to 11x3+5x2+16x−22= (x−1)(11x2+16x−22)
x2 (x−1)(11x2+16x−22)>0 , Δ<0
x2(x−1) >0 , x2 >0 dla x∊R \{0}
to x−1>0 ⇒ x>1
17 paź 21:19
promyczek: dzięki
17 paź 21:34